МИКРОБИОЛОГИЧЕН МОНИТОРИНГ НА ХРАНА И КОНТАКТНИ ПОВЪРХНОСТИ
Лабораторният мониторинг не е самоцел а основно средство за получаване на обективни и реални доказателства, че прилаганата в обекта Система за Безопасност на Храните е ефективна и надеждно контролира идентифицираните опасности.
Как може да се разбере, дали дадена приготвена или произведена в нашия обект храна е безопасна за консумация от потребителя?
Честната дума и доброто желание на приготвилият (произвелият) храната или чакането потребителят да изяде храната за да видим дали няма да му стане нещо със сигурност не са най-добрите начини за да се уверим, че храната, която сме му приготвили и продали е безопасна за здравето му.
Единственият разумен, достоверен и логичен начин да проверим това е като подложим тази храна на съответно лабораторно изпитание.